Sunday, October 4, 2020

Технология на изборният процес

Технология на изборният процес

(.. покажи всичко ..)  (.. свий&скрий всичко ..)  .. to the bottom ..



Технология на изборния̌т процес


▼▼   0. Въведение в технологията на изборния̌т процес   (.. скрий го ..)  .. към началото ..

Текстът е дълъг. Прѣдназначен е само за хора, които мога̨т да разсѫђават със собствената си глава. Остана̨литѣ - Вие, умнитѣ и красивитѣ - чуруликайте "оставка" и красѣте свѣтът, ама не си мѫчѣте мозъчетата.

Всѣ̋ко мое твърдение провѣрявайте със собствения̌т си акъл.

Този текст нѣ̋ма да се занимава с прѣдизборната кампания, с пропагандата и агитацията. Шашмитѣ и измамитѣ, които стават там, във всички нормални страни се считат да сѫ в редът на нѣщата, и умнитѣ избиратели затова сѫ умни, защото умѣя̨т да отсѣ̋ват шашмитѣ и измамитѣ. У нас, тъй като умнитѣ избиратели изглеђа сѫ под нѣ̋какъв критичен минимум, със закон е въведена забрана за шашми и измами в прѣдизборния̌т ден. Нарушение на този закон бѣше костинбродската афера, която бѣ организирана от Мая Манолова прѣз 2013 и която доведе до правителството на Орѣшарски.

Освѣн шашми и измами, прѣдизборната кампания може да включва и купуване на гласове. В нормалнитѣ страни купуване на гласове вѣроятно е нѣщо нормално, щом има кой да даде пари и кой за пари да си продаде гласът. Всѣки грађанин има суверенно право върху своя̌т глас и съотвѣтно има право да го продаде за пари или за други облаги (напримѣр, ако кандидатът обѣщае да се асфалтира улицата, която води към кѫщата на избирателя̌т). В България обаче купуването и продаването на гласове за пари е прѣстѫпление. Да повторя̨, всичко това е в рамкитѣ на прѣдизборната кампания, прѣди избирателя̌т да е гласувал.

Да свършим с прѣдизборната кампания и да прѣвключим към технологията на самия̌т изборен процес.

По сѫщество нѣщата сѫ едни и сѫщи прѣз 19-ти, 20-ти и 21-ви вѣк. Не допускайте България да стане опитна лаборатория за нови непровѣрени технологии.

Надѣ̋вам се чрѣз този текст да разберете как установената технология на изборния̌т процес работи против опититѣ за нечестна манипулация на изборнитѣ резултати.

Надѣ̋вам се да си направите собствен извод къдѣ сѫ уязвимитѣ точки на технологията.

Моля̨ да различавате реалнитѣ нишки - реалнитѣ thread-ове - на изборния̌т процес от статистическитѣ измѣрвания в отдѣлнитѣ точки от процесът. Статистическитѣ измѣрвания имат значение за прѣдотвратяване на изборнитѣ манипулации.

Изборния̌т процес според установената технология на изборитѣ има двѣ фази: първа (интра-секционна) фаза и втора (екстра-секционна) фаза.

(.. скрий го въведението ..)    .. към началото ..

▼▼   1. Първа интра-секционна фаза на изборния̌т процес  (.. скрий я̨ ..)  (.. свий я̨ ..)  (.. разгъни я̨ ..)  .. към началото ..

Тази фаза се провеђа вѫтрѣ в изборнитѣ секции.

Изборнитѣ секции се помѣщават в училищни класни стаи, в пенсионерски клубове, в селски читалища и други подобни мѣста. Нѣщата сѫ уредени от десетилѣтия. Напримѣр аз повече от 20 години гласувам все във физкултурния̌т салон на близкото училище.

Проблемитѣ при първата фаза сѫ слѣднитѣ:

  • Съставът на секционнитѣ избирателни комисии.

  • Наблюдателитѣ в изборнитѣ секции.

  • Избирателнитѣ списъци.

  • Социологическитѣ проучвания по методът exit-poll.

  • Публикуването на протоколът от изборната секция.

Къдѣ в първата фаза се използват модерни технологии:

  • Компютри и копирни машини се използват за отпечатването и размножаването на секционнитѣ протоколи.

  • Секционнитѣ протоколи се публикуват в интернет.

  • Социологическитѣ проучвания по методът exit-poll ползват компютри за обобщаване на даннитѣ.

Както виђате, модерни технологии не се използват за изборни манипулации.

Члѣноветѣ на секционнитѣ избирателни комисии трѣ̋бва да сѫ грамотни поне до 4-ти клас (до 4-то отдѣление, да мога̨т да броя̨т от нула до 999), да мога̨т да будуват прѣз цѣлия̌т изборен ден. От тѣ̋х не бива да се изисква да познават модернитѣ технологии. Това го пиша̨, за да обърна̨ внимание, че въвеђането на така нарѣченото машинно гласуване ще наруши този послѣден принцип - повечето члѣнове на секционна избирателна комисия - практически всичкитѣ - нѣ̋ма да мога̨т да слѣдя̨т машинния̌т вот и той, машинния̌т вот, лесно ще стане обект на хакерски атаки.

Честността на изборитѣ се основава на многопартийната система. При еднопартийната система честни избори нѣ̋ма - всички гласувахме за ОФ-то.

Всѣ̋ка партия, която е достойна да ѝ се обърне внимание, трѣ̋бва да може да излѫчи застѫпници за всѣ̋ка избирателна секция. Иначе тази партия да не се сърди за слабитѣ си изборни резултати. Ако партия не намира застѫпници, откъдѣ пък би намѣрила избиратели?

Застѫпницитѣ трѣ̋бва да покриват условията за члѣнове на секционни избирателни комисии, изказани един-два абзаца по-горѣ: грамотни и будни.

При многопартийната система отдѣлнитѣ партии сѫ политически противници. Всѣ̋ка партия трѣ̋бва да бѫде сигурна, че излѫчен от нея̨ застѫпник нѣ̋ма да се сдуши във врѣда на своята партия със застѫпници на други партии, за да сътворя̨т заедно манипулация на изборнитѣ резултати.

Застѫпницитѣ на парламентарно прѣдставенитѣ партии обикновено стават члѣнове на секционнитѣ избирателни комисии. Остана̨литѣ застѫпници участват обикновено като наблюдатели. Това не бива се счита за недостатък на системата, защото от една страна наблюдателитѣ имат всички възможности да слѣдя̨т за изборни нарушения в секцията, а от друга страна прѣдставителитѣ на маргинални или нови партии мога̨т да бѫда̨т нарѣчени самозванци.

▼▼ свий я̨ таблицата .. към началото ..
▼▼ Члѣнове на СИК и наблюдатели

Избирателитѣ влизат в избирателната секция (когато им дойде редът, ако има опашка), дават гласът си, и си излизат - напускат избирателната секция.

При първата фаза на изборния̌т процес, освѣн самитѣ избиратели, вѫтрѣ в избирателната секция присѫтстват члѣноветѣ на СИК (секционната избирателна комисия) и наблюдатели.

Тѣзи хора - члѣноветѣ на СИК и наблюдателитѣ - по право или по задължение - постоянно присѫтстват вѫтрѣ в избирателната секция.

Застѫпници

Застѫпници сѫ тѣзи от члѣноветѣ на СИК или от наблюдателитѣ, които сѫ обявили привързаността си към опрѣдѣлена политическа партия и тази партия е приела тѣ̋хното застѫпничество. Обикновено, назначението им като члѣнове на СИК или като наблюдатели става по прѣпорѫката и при ходатайството на тази партия.

Застѫпницитѣ обявяват, че специално ще слѣдя̨т да нѣ̋ма изборни нарушения в ущърб на тѣ̋хната партия, но не обѣщават, че не биха̨ си затворили очитѣ прѣд евентуални нарушения в полза на партията им, и не бива да ни учудва, ако дори биха̨ съдѣйствали за такива нарушения.

Честността на изборитѣ се основава на многопартийната система.

Работата се върши от заинтересованитѣ хора.

Честността на изборитѣ се осигурява от застѫпницитѣ на различнитѣ партии, които взаимно се слѣдя̨т за изборни нарушения.

Така както икономическия̌т напрѣдък се дължи на конкуренцията, така и честността на изборитѣ се дължи на многопартийната система и на партийнитѣ застѫпници.

Независими

Независимитѣ наблюдатели и независимитѣ члѣнове на избирателнитѣ комисии, за разлика от застѫпницитѣ, не изявяват привързаност към никоя политическа партия.

Прѣдполага се, че тѣ ще сѫ против всѣ̋какви нарушения на изборния̌т процес, независимо в чий ущърб сѫ тѣ.

▼▼ Члѣнове на СИК

Члѣновете на секционнитѣ избирателни комисии трѣ̋бва да сѫ грамотни поне до 4-ти клас (до 4-то отдѣление, да мога̨т да броя̨т от нула до 999), да мога̨т да будуват прѣз цѣлия̌т изборен ден. От тѣ̋х не бива да се изисква да познават модернитѣ технологии. Това го пиша̨, за да обърна̨ внимание, че въвеђането на така нарѣченото машинно гласуване ще наруши този послѣден принцип - повечето члѣнове на секционна избирателна комисия - практически всичкитѣ - нѣ̋ма да мога̨т да слѣдя̨т машинния̌т вот и той, машинния̌т вот, лесно ще стане обект на хакерски атаки.

Задълженията на члѣноветѣ на СИК сѫ:

  • Да се слѣдя̨т едни други да не се допускат нарушения на изборния̌т процес неволно или злонамѣрено.
  • Да снемат самоличността на избирателитѣ.
  • Да поддържат секционния̌т избирателен списък:
    • Да отбѣлѣ̋зват в него гласувалитѣ избиратели.
    • Да допълват в него извънсписъчнитѣ гласоподаватели.
    • По възможност да прѣдотвратяват многократни гласувания въз основа на списъкът.
  • Да се знае броя̌т на гласувалитѣ във всѣки момент.
  • В урната да се пускат само бюлетини лично от избирателитѣ; една бюлетина за всѣки.

  • Да обявя̨т края̌т на изборния̌т ден за секцията.
  • Да класифицират, сортират и прѣброя̨т бюлетинитѣ, извадени от урната.
  • Да изготвя̨т и всички члѣнове на СИК да подпиша̨т секционния̌т избирателен протокол.
  • Секционния̌т избирателен протокол да се прѣдостави публично за копиране от всички желаещи: наблюдатели, сътрудници на статистически агенции, журналисти, политически активисти.
  • Секционния̌т избирателен протокол да се депозира в по-горната избирателна комисия, заедно с попълнения̌т секционен избирателен списък и заедно с опакованитѣ бюлетини.

Съставът на СИК (секционната избирателна комисия) се опрѣдѣля от по-горната избирателна комисия.

За работата си члѣноветѣ на СИК получават нѣ̋какво възнаграђение от държавата.

Застѫпници - члѣнове на СИК

Съставът на СИК (на секционната избирателна комисия) се опрѣдѣля от по-горната избирателна комисия. На първо мѣ̋сто, за члѣнове на СИК се назначават застѫпници на политическитѣ партии - застѫпници от нѣ̋колко (повече от една) партии и обикновено по един от партия. Така, застѫпницитѣ като члѣнове на СИК ще мога̨т най-добрѣ да слѣдя̨т да не се случват изборни нарушения.

Всѣки застѫпник члѣн на СИК слѣди да нѣ̋ма нарушения в ущърб на своята партия и в резултат се парират всички такива нарушения.

Този механизъм е основната гаранция за честността на изборитѣ.

Това е основния̌т механизъм за прѣдотвратяване на изборни нарушения, неволни или умишлени.

Машинното гласуване подкопава този механизъм, понеже члѣноветѣ на СИК - застѫпници или независими, губя̨т поглед върху част от изборния̌т процес и не мога̨т ефективно да го контролират.

Независими члѣнове на СИК

Кога съставът на СИК (на секционната избирателна комисия) се допълва с независими члѣнове?

  • Когато нѣ̋ма достатъчно партийни застѫпници, за да се попълни съставът.

  • Когато нѣ̋ма достатъчно грамотни хора срѣд партийнитѣ застѫпници, за да се върши работата (попълването на документитѣ, броене на бюлетинитѣ).

  • Когато не може да се постигне съгласие кой да заеме постът прѣдсѣдател на СИК.

▼▼ Наблюдатели

Съставът на наблюдателитѣ в избирателната секция вѣроятно се опрѣдѣля от избирателнитѣ комисии. Броя̌т на наблюдателитѣ е ограничен от площта на помѣщението.

Наблюдателитѣ имат задължението да слѣдя̨т да не се допускат нарушения на изборния̌т процес в избирателната секция. Това задължение имат и члѣноветѣ на секционнитѣ избирателни комисии, обаче наблюдателитѣ не получават възнаграђение от държавата и не нося̨т отговорност за незабѣлѣ̋зани нарушения.

Наблюдателитѣ нѣ̋мат право да върша̨т работата на члѣноветѣ на СИК: не бива да пипат бюлетинитѣ, не бива да пиша̨т в избирателния̌т списък, нито да участват в попълването на секционния̌т избирателен протокол.

Като наблюдатели се изявяват: политически активисти, журналисти, юристи и др.

Наблюдатели - застѫпници

Ако мѣстата в СИК (секционната избирателна комисия) сѫ заети, а има още застѫпници на политически партии, на които трѣ̋бва да се даде достѫп до избирателната секция, то на тѣзи застѫпници се дава статут на наблюдатели.

Ако застѫпницитѣ на голѣмитѣ партии сѫ в съставът на СИК, то застѫпницитѣ на малкитѣ партии със статут на наблюдатели имат възможност да прѣдотвратяват застѫпницитѣ на голѣмитѣ партии да не извърша̨т съвмѣстно нарушение в ущърб на малка партия.

Ако една партия не може да осигури застѫпник в дадена секция, то тя едва ли има основание да се надѣ̋ва на избиратели.

Отказ да се даде на застѫпник статут на наблюдател е основание за публично оплакване към по-горната избирателната комисия и прѣд медиитѣ.

Независими наблюдатели

Статут на независими наблюдатели се дава на сътрудници на социологически агенции или на међународни или български неправителствени организации.

Едва ли има основание за отказ при поискан статут за наблюдател от когото и да е. Но все пак, броя̌т на наблюдателитѣ не е неограничен.

▲▲ свий я̨ таблицата .. към началото ..

Избирателнитѣ списъци се изготвят прѣдварително. В сравнение с прѣдишнитѣ избори, в тѣ̋х сѫ добавени наскоро навършилитѣ пълнолѣтие и сѫ отстранени почина̨литѣ в България. Данни за почина̨литѣ в чужбина не постѫпват редовно. Избирателнитѣ списъци съдържат и трайно емигриралитѣ грађани, понеже нѣ̋ма причина тѣ да се залича̨т.

СИК (секционната избирателна комисия) получава избирателния̌т списък за избирателната секция готов. В него СИК трѣ̋бва да отбѣлѣ̋зва гласувалитѣ хора и да дописва гласоподаватели с бѣлѣжки, че сѫ се отписали от други мѣста.

Избирателнитѣ списъци ефективно противодѣйстват на опититѣ за многократно гласуване. Прѣз втората екстра-секционна фаза на изборния̌т процес нарушителитѣ лесно се идентифицират и наказват.

Социологическитѣ проучвания по методът exit-poll се провеђат по врѣме на първата фаза, но се извършват извън изборнитѣ секции. Тѣ дават међинни и крайни прогнозни резултати прѣз изборния̌т ден. Отмѣнят прѣдварителнитѣ социологически проучвания на електоралнитѣ нагласи, понеже сѫ по-прѣсни и по-точни. В България публикуването им прѣди края̌т на изборния̌т ден е забранено. Самитѣ социологически проучвания по методът exit-poll се отмѣнят късно вечерта на изборния̌т ден от социологическитѣ проучвания, основани на паралелно прѣброяване на частична извадка от секционнитѣ протоколи.

Публикуването на протоколитѣ от изборнитѣ секции е втория̌т най-важен механизъм за гарантиране на честността на изборитѣ слѣд многопартийната система и партийнитѣ застѫпници.

Всѣки члѣн на СИК - партиен застѫпник или независим - се е подписал на секционния̌т протокол и има право да получи копие. Такова копие може да получи и всѣки наблюдател, и вѣроятно всѣки желаещ.

При обработката прѣз втората фаза всѣки секционен изборен протокол ще бѫде публикуван в интернет и тогава всѣки, който притежава хартиено копие, може да сравни и да провѣри даннитѣ, които сѫ били въведени в компютърът при втората фаза.

(.. скрий я̨ 1-вата фаза ..)  (.. свий я̨ ..)  (.. разгъни я̨ ..)  .. към началото ..

▼▼   1½. Међинна фаза на изборния̌т процес  (.. скрий я̨ ..)  (.. свий я̨ ..)  (.. разгъни я̨ ..)  .. към началото ..


►►   1½.1. Йерархия на избирателнитѣ комисии   (.. покажи ..)   .. към началото ..

►►   1½.2. Избирателнитѣ списъци   (.. покажи ..)   .. към началото ..

►►   1½.3. Прѣдаване на секционнитѣ избирателни протоколи   (.. покажи ..)   .. към началото ..

(.. скрий я̨ међинната фаза ..)  (.. свий я̨ ..)  (.. разгъни я̨ ..)  .. към началото ..

▼▼   2. Втора екстра-секционна фаза на изборния̌т процес  (.. скрий я̨ ..)  (.. свий я̨ ..)  (.. разгъни я̨ ..)  .. към началото ..


►►   2.1. Обработка на секционнитѣ избирателни протоколи   (.. покажи ..)   .. към началото ..

►►   2.2. Активността на избирателитѣ   (.. покажи ..)   .. към началото ..

►►   2.3. Паралелни прѣброявания   (.. покажи ..)   .. към началото ..

(.. скрий я̨ 2-рата фаза ..)  (.. свий я̨ ..)  (.. разгъни я̨ ..)  .. към началото ..

▼▼   3. Заключение   (.. скрий го ..)  (.. свий го ..)  (.. разгъни го ..) .. към началото ..


►►   3.1. Сводка на гаранциитѣ против неволни грѣшки и умишлени изборни фалшификации  (.. покажи ..)  .. към началото ..

►►   3.2. Сводка на видоветѣ социологически проучвания и изслѣдвания  (.. покажи ..)  .. към началото ..

►►   3.3. Ролята на новитѣ технологии   (.. покажи ..)  .. към началото ..

(.. скрий го заключението ..)  (.. свий го ..)  (.. разгъни го ..)  .. към началото ..


▼▼   5. Коментари, въпроси и отговори (comments, Q&As) 
(.. скрий ги ..)  (.. свий ги ..)  (.. разгъни ги ..)  .. към началото ..


Ако има въпрос или коментар, на който трѣ̋бва да отговоря̨, ще прѣпиша̨ въпросът или коментарът тука и ще отговоря̨ тука.
  • ►►  ::christo.tamarin, 2020-11-19 17:11::  Забѣлѣжѣте, че мотото на тази публикация е  Кıорав карти не играе . (.. покажи ..)

  • ►►  ::christo.tamarin, 2020-12-11 09:45::  Костинбродската афера от 2013  (.. покажи ..)  (.. разгъна̨то ..) 

  • ►►  ::christo.tamarin, 2021-01-21 14:47::  Обсѫђани измѣнения в технологията на изборитѣ  (.. покажи ..)  (.. разгъна̨то ..)  .. към началото ..

  • ►►  ::christo.tamarin, 2021-01-22 11:32::  Протеститѣ на малоумно-красивитетът от 2020  (.. покажи ..)

  • ◄►  ::Васил.Давидов, 2021-07-24 12:06:: Анализ на резултатитѣ слѣд парламентарнитѣ избори юли 2021  (.. покажи го коментарът там във facebook ..)

    ◄►  ::Васил.Давидов, 2022-09-03 17:34:: Манипулации с машинното гласуване при парламентарнитѣ избори юли 2021  (.. покажи го коментарът там във facebook ..)

  • ►►  ::christo.tamarin, 2022-12-04 22:48::  По повод на истерията с машинното гласуване  (.. покажи тука ..)  (.. покажи там ..) 

  • ◄►  (.. скрий ги коментаритѣ ..)  (.. свий ги ..)  (.. разгъни ги ..)  .. към началото ..




No comments:

Post a Comment