Sunday, May 29, 2016

Александър Йорданов: ДА ЗДРАВСТВУЕТ ЕВРОПА!

VIVE L' EUROPE! ДА ЗДРАВСТВУЕТ ЕВРОПА!

.. to the bottom ..

Александър Йорданов: ДА ЗДРАВСТВУЕТ ЕВРОПА!

Добре е да се знае историята.
Понятие "обявяване на Втора световна война" не съществува. То се появява много по-късно, за да означи агресията на Германия срещу Полша на 1 септември 1939 г. и агресията на СССР срещу същата държава - Полша, седмица по-късно. СССР бързо разширява своята агресия и срещу Финландия, а след това и срещу Естония, Литва и Латвия. Така отговорност за разпалването на серия от войни в Европа в края на 30-те години имат две държави – едновременно и съгласувано - пакт Рибентроп - Молотов, и поотделно.
Това са тоталитарните държави СССР и Германия, доминирани от две античовешки идеологии - комунизъм и фашизъм. Тези агресии на фашизма и комунизма в Европа водят и до включването във военните действия и на страни извън Европа. Тогава именно се появява и понятието "Втора световна война".
Кой е "победител" в нея? Първо - народите на Европа. Второ - европейските държави, които веднага след войната изграждат постепенно свой непоклатим и до днес съюз наречен Европейски съюз.
Затова и на 9 май ще честваме Денят на Европа, а не Денят на победата. Защото няма как да честваме агресор, подпалвач на Втората световна война! Не случайно СССР - подпалвачът на Втората световна война, се разпадна, докато победителите в нея - европейските държави не само се обединиха, но и непрестанно разширяват своето обединение. При това го правят спокойно, културно, без да притесняват никого. Затова и ние българите, като истински европейци, членове на Европейския съюз, след 2 седмици ще избираме евродепутати, а не депутати в парламента на СССР.
Да здраствует Европа! Да здраствует европейская Болгария!
Ще започна с коментар към този текст на уважаемия̌т Александър Йорданов от 7 май 2014.

Най-напрѣд, терминологично уточнение. Кои сѫ фашисти? Фашисти ли сѫ били Хитлер и Сталин? Ясно е, че фашист е бил Мусолини. Това е тѣсния̌т смисъл на думата фашист. Хитлер е бил национал-социалист или съкратено нацист. Сталин е бил интернационал-социалист или конкретно болшевик, социалист и комунист. Колкото и голѣ̋ма да е разликата међу национал-социалиститѣ и интернационал-социалиститѣ, међу тѣ̋х има общо, което обикновено се означава с терминът тоталитаризъм, но по-подходящ за това термин би бил фашизъм в широк смисъл на думата. И тъй, и Сталин, и Хитлер, и Мусолини сѫ били все фашисти. В горния̌т текст на уважаемия̌т Александър Йорданов  бих замѣнил фашизъм с точния̌т термин нацизъм. Изразитѣ ще се измѣня̨т така: нацизъм и комунизъм, комунизъм и нацизъм. А бе все фашизъм.

Коментар относно понятието "втора свѣтовна война", WW2. WW2 е обединение и слияние на двѣ войни: WW2-Europe - "втора свѣтовна война в Европа", и WW2-Pacific - "втора свѣтовна война в Тихоокеанския̌т район". WW2-Pacific започва нѣколко години прѣди WW2-Europe и завършва нѣколко мѣсеца слѣд WW2-Europe. Уважаемия̌т Александър Йорданов в горния̌т си текст  има прѣд вид само WW2-Europe, но не би било злѣ да разширим обсѣгът на разсѫђенията си.

Коментари относно това кога започва WW2-Europe.

Естествено, Хитлер не е искал да започва свѣтовна война. Той искал да завладѣе свѣтът на малки хапки. Много добрѣ е съзнавал (прочетѣте го в Mein Kampf), че Германия не трѣ̋бва да води война на два фронта, защото я̨ чака поражение, както и в първата свѣтовна война.

Аншлусът на Австрия (март 1938) е мирен. Австрия се присъединява към Германия доброволно. Това не е било повод за война. Санкция за този аншлус от страна на Великобритания и Франция нѣ̋ма и не била нужна. Това не е началото на WW2-Europe.

Мюнхенското споразумение (септември 1938) не е началото на WW2-Europe. По това врѣме западнитѣ страни побѣдителки от WW1 били вече осъзнали фактът, че Парижкитѣ договори, с които завършва WW1, незаслужено сурово наказват побѣденитѣ, и били вече склонни на леки ревизии. Такава ревизия прѣдставлявала мюнхенското споразумение за Судетитѣ. Такава ревизия прѣдставлявала крайовската спогодба за Южна Добруџа.

Анексията на Чехословакия от Германия е вече повод за война. Слѣд тази случка, март 1939, мога̨ да си спомня само за двѣ други подобни случки: анексията на Кувейт от Ирак (август 1990) и анексията на Крим от Русия (март 2014).

Анексията на Чехословакия от Германия (март 1939) е била прѣглътна̨та от демократичнитѣ държави, както и сега анексията на Крим вѣроятно ще бѫде прѣглътна̨та. Обаче слѣд анексията на Чехословакия от Германия (март 1939) съглашения међу демократичните държави и Германия, подобни на мюнхенското прѣди това, сѫ вече невъзможни. Слѣд март 1939 Германия е разпозната като агресор, с реваншистко, нагло и арогантно поведение, да се прѣговаря с когото е прѣстѫпление. И сега, слѣд анексията на Крим, Русия се прѣдставя като нагъл и арогантен агресор-реваншист.

И тъй, слѣд анексията на Чехословакия (март 1939) Хитлер се принуђава да си сътрудничи със Сталин и да подѣли с него слѣдващата плячка - Полша. Западнитѣ демокрации не мога̨т да го прѣглътна̨т и това събитие вече се счита за начало на WW2-Europe (в азиатския̌т далечен изток по онова врѣме войната вече се водѣла).

Мюнхенското съглашение (септември 1938) допуска лека ревизия на парижките договори и дава на Германия Судетитѣ - погранична област међу Чехия и Германия. Проблемът е, че нѣ̋колко мѣсеца слѣд Мюнхенскитѣ съглашения Германия анексира цѣ̋ла Чехословакия (март 1939). А међуврѣменно, међу септември 1938 (Мюнхен) и март 1939, Германия принуђава Чехословакия да даде автономия на Словакия. Сѣщате ли се коя държава сега, слѣд като си е отхапала вече парче от своята сѫсѣдка, иска от нея̨ да стане федерация, т.е. да даде автономия на териториитѣ си, тъй че да не присѣдне на звѣ̋рът нѣ̋коя по-голѣ̋ма хапка?

Съпоставяме Германия в навечерието на WW2 и Русия сега.

И Германия тогава, и Русия сега сѫ обладани от реваншистки бѣ̋с. Германия двадесетина години прѣди това е загубила 1-вата свѣтовна война (WW1). Русия (под името СССР) прѣди двадесетина години загуби 1-вата свѣтовна студена война.

И Германия тогава, и Русия сега сѫ управлявани от демократично избрани лидери, които се радват на всенародна любов и практически мога̨т да правя̨т, каквото си искат.

Тогава западнитѣ демокрации били юдомасонски, сега освѣн това сѫ и "педерастки".

Хитлер си вкарва автогол с анексията на Чехословакия. Ако не бѣше тази анексия, то Германия би могла по мирен пѫт да си осигури коридорът към Източна Прусия прѣз Данциг/Гданск (това било конкретния̌т повод за началото на WW2-Europe) чрѣз нѣ̋какво съглашение, подобно на мюнхенското. Обаче Хитлер го изключват от клубът на цивилизованитѣ нации и съглашения с него вече сѫ недопустими.

Путин сѫщо така си вкара автогол с анексията на Крим, подобно на Хитлер слѣд анексията на Чехословакия. На Путин и на Русия от този момент НАТО ще гледа като на враг.

Следующий текст я написал в марте 2014.
<<< La Belle Époque du Millenium est finie.. >>>
В связи с аннексией Россией Крыма и вообще с событиями на Украине, началась вторая мировая холодная война.
Первая мировая холодная война кончилась в начале декабря 1989-го года подписанием Горбачевым на Мальте на борту американского военного корабля безусловной капитуляции Советского Союза.
С тех пор до сих пор (1990-2013) мы жили в La Belle Époque du Millenium. Ta эпоха кончилась.
До 2014, организация НАТО не считала Россию врагом. Сейчас уже Россия для НАТО враг, может быть основной.
До 2014, большинство стран НАТО считало Россию дружественной страной. Такого больше не будет. Россия - враг, и случаи наносить вред России упускать не будут.
До 2014, было сотрудничество между НАТО и Россией. Такого больше не будет.
До 2014, Украина не могла стать членом НАТО без согласия России. Согласие России уже не нужно.
Вообще, мир перевернулся.
Общий раздел => История и культура => Политика
Название: La Belle Époque du Millenium est finie..
Отправлено: christo_tamarin от Март 28, 2014, 16:49
Дать работающую ссылку не могу - форум закрыт для публики.

Да се върнем към WW2 и WW2-Europe.

WW2 е отдавна част от мина̨лото. Мина̨лото трѣ̋бва да се помни и да се изучава. От мина̨лото можем да си вадим поуки. В мина̨лото можем да тѫрсим обяснения за днешнитѣ реалности. Мина̨лото обаче не бива да ни служи за оправдание.

WW2 е отдавна част от мина̨лото, сѫщо както Наполеоновитѣ войни или войнитѣ на Александър Македонски.

Слѣд около 50 години всѣ̋ко събитие става мина̨ло. Би трѣ̋бвало да сѫ израсна̨ли нови поколѣния, свикна̨ли с новитѣ реалности. Онѣзи, дѣто все още живѣя̨т в мина̨лото, трѣ̋бва просто да се скрия̨т и да не прѣча̨т.

И поради това, повтарям призивът на Александър Йорданов: "Да здравствует Европа".

Лозунгът "Да здравствует победа" трѣ̋бва да бѫде оставен в мина̨лото. Едни сѫ били побѣдители и отдавна сѫ се възползвали от побѣдата. Други дори сѫ успѣли да се възползват от поражението и сѫ го направили това сѫщо така отдавна.

Кой живѣе все още в мина̨лото? Само заупокойнитѣ молитви за жертвитѣ от двѣтѣ страни си остават при годишнинитѣ от края̌т на войната. Парадитѣ сѫ вече непристойни.

Желаното бѫдеще за Европейския̌т съюз..

Желано от кого? От мене, например. Но и от САЩ. Засега обаче европейското електорално стадо му се противопоставя.

Съединени европейски държави. United States of Europe - USE.

USE it, please. God bless Europe.

САЩ прѣдоставят съвсѣм подходящ модел на федеративно устройство међу неравни субекти.  Лесно ще се съчетае с федералното устройство на Германия.

И нека официалния̌т праздник на USE да е 9-ти май, деня̌т на Европа. 9-ти май си е ден за праздник. Докато 4-ти юли е по-скоро ден за плаж.

Кой е побѣдител във 2-рата свѣтовна война, WW2.

Официално, побѣдителитѣ във WW2 образуват клубът на постояннитѣ члѣнки на съвѣтът за сигурност на ООН. Това сѫ САЩ, Великобритания, Франция, Китай и Русия (като наслѣдник на СССР). Всѣ̋ка от тѣ̋х има право на вето и практически ООН не може да вземе рѣшение против волята на нѣ̋коя от горнитѣ държави. Само нѣ̋коя-друга декларация на общото събрание на ООН може да мине, но засѣгна̨тата страна би могла да не ѝ обръща внимание (както сега Лавров може просто да си го смѣни контингетния̌т крачол след декларацията на общото събрание на ООН срѣщу анексията на Крим от Русия).

Обаче от побѣдител до побѣдител има разлика.

Най-голѣмия̌т, абсолютния̌т побѣдител сѫ САЩ.

От една страна, СССР изтърпява голѣми загуби, както човѣшки, така и материални. Но без помощта на САЩ, стратегическа и тактическа, СССР щѣше да капитулира. Затова, от друга страна, СССР може да се счита и за наемник на САЩ във войната срещу Германия и Япония.

На Франция еднакво би прилѣ̋гало както мѣ̋стото срѣд побѣдителитѣ, така и мѣ̋сто срѣд побѣденитѣ. Тя е срѣд побѣдителитѣ заради нахалството и високия̌т ръст лично на Шарл дьо Гол.

Китай нѣ̋ма заслуги към европейския̌т военен театър (WW2-Europe). А и в резултат на войната Китай и досега е раздѣлен (континентален Китай и Тайван).

Великобритания е истински и заслужил побѣдител. Обаче губи много. В началото на войната, още прѣди Пърл-Харбър (декември 1941), Великобритания сключва споразумение (на Азорскитѣ острови) със САЩ. САЩ обѣщават помощ на Великобритания във войната ѝ срѣщу Германия, а Великобритания обѣщава на САЩ да разпусне колониалната си империя. След войната Великобритания спазила обѣщанието си. Днес Индия, Пакистан, Австралия, Канада, Нова Зеландия, Кения и т.н. сѫ независими държави, мирно отдѣлили се от метрополията-майка. Така се слага край на британската империя, в която слънцето не залѣ̋звало. Забѣлѣжѣте, че френската колониална империя се разпадна̨ с много кръв (и в Индокитай, и в Алжир), а пък португалската колониална империя се разпадна̨ едва прѣз 1975.

Коментари на опоненти:
  • Христо Тамарин обяснимо НЕ е коментирал след истинският победител кой е истинският загубил и германската трагедия не го вълнува - няма и за какво - като българин с право не го интересува, като човек - очаквано от българин не ме изненадва.
  • Причината е в преразпределението на ресурсите.
Всѣ̋ка война е трагедия .. и vae victis - горко за побѣденитѣ.

Всѣ̋ка война е трагедия .. и за да нѣ̋ма война, трѣ̋бва всѣки опит за реваншизъм да се прѣсича в зародиш.

Трѣ̋бва да се противопоставяме на арабския̌т реваншизъм спрямо Израел.

Трѣ̋бва да се противопоставяме и на руския̌т реваншизъм спрямо Украйна.

Иначе - война. Я̀ студена, я̀ гореща. Реваншиститѣ да горя̨т в адът.

Какво да коментирам кой е истинския̌т загубил, като е прѣдѣлно ясно. На европейския̌т театър, Германия е загубила WW2. Милиони жертви - мъртви и осакатени - срѣд военнитѣ. Милиони жертви - мъртви и осакатени - срѣд цивилнитѣ. Милиони жени обезчестени. Огромни разрушения. Загуба на обширни територии на изток. Друга обширна територия на изток опустошена от послѣдвалия̌т комунистически експеримент.

Обаче_1. Слѣд като е прочел Main Kampf, разумен човѣк не би трѣ̋бвало да гласува за Хитлер, независимо от всѣ̋какви други съзидателни идеи. А за Хитлер сѫ гласували масово, опиянявали сѫ се от рѣчите му, народът си го е обичал фюрерът.

Обаче_2. Слѣд антиеврейскитѣ погроми в Германия разумен човѣк не бивало да гласува повече за Хитлер. Разумен човѣк би слѣдвало да осъзнае, че Германия застава срѣщу САЩ и не може вече да се надѣ̋ва на нищо добро.

Обаче_3. Слѣд анексията на Чехословакия разумен човѣк в Германия би трѣ̋бвало съвсѣм да осъзнае, че със Хитлер начело Германия нищо добро не я̨ чака.

Обаче_4. Ако Хитлер обичал Германия и германцитѣ така, както германцитѣ обичали НЕГО, той би подписал безусловната капитулация на Германия веднага слѣд десантът в Нормандия (юни 1944). Защо пък ТОЙ да не се жертва за Германия, слѣд като толкова германци вече сѫ се били жертвали за НЕГО? Защото той лично се е считал за по-важен от Германия. Самоубива се с мисълта, че Германия не го заслужавала. И каква е тая операция в Арденитѣ по врѣме, когато нѣ̋ма кой на изток да спре оркитѣ? Безумие тотално.

Утѣха. Това, че германцитѣ, уж цивилизовани европейци, въпрѣки всичкитѣ тѣзи обстоятелства пак гласували за Хитлер, ми дава утѣха. Иначе как бих преживѣ̋л фактът, че българитѣ, уж цивилизовани европейци, масово гласуват за БСП и други фашистки партии?

Оптимистично .. тѣзи, на които им е дошъл акълът в главата, просперират

Странитѣ, загубили WW2, Германия и Япония, сѫ си взели поука. Взели сѫ мѣрки за прѣдотвратяване на реваншизмът. Съюзили сѫ се с най-голѣмия̌т побѣдител, САЩ, и просперират. Както се казва, дошъл им е акълът.

Причината не е в прѣразпрѣдѣлението на ресурситѣ ...

Ако всички страни сѫ демократични, не би трѣ̋бвало уж да се водя̨т войни. Но не е така. При демократичнитѣ страни войнитѣ опрѣдѣлено не сѫ за прѣразпрѣдѣление на ресурситѣ, макар че побѣдителитѣ винѫги се чувстват длъжни да го правя̨т, поне за да покрия̨т загубитѣ.

Демократичнитѣ страни мога̨т да се вкарат във война от собственото си електорално стадо, и това е най-честия̌т механизъм. Напримѣр, Русия и Франция по тази причина влизат във WW1 (1-вата свѣтовна война). Обаче Германия влиза във WW1 заради бюрокрацията. Е, във WW2 Германия влиза по "нормалния̌т" начин, заради електоралното си стадо.

Възможността електоралното стадо да вкара страната си във война е дефект на демокрацията. Но по-добро от демокрацията не е измислено, както бил казал Чърчил. Има аналогия на това поведение на електоралното стадо. Много пѫти се е случвало човѣшката тълпа да стѫпче до смърт десетки и стотици (напримѣр в софийската дискотека Индиго прѣди години). Човѣшката тълпа може да възприеме поведение на обезумѣ̋ло стадо от двуноги. Бѣ̋гайте надалеч, ако това се случи покрай Вас. Емигрирайте без колѣбание от страна с обезумѣ̋ло електорално стадо.

.. Bitte schön - Danke schön - Bitte schön - Danke schön - Bitte schön - Danke schön ..
Хер Мюлер се е хвана̨л нѣ̋къдѣ по срѣдата на веригата за разчистване на развалинитѣ. Подават си ритмично тухли.
.. Bitte schön - Danke schön - Bitte schön - Danke schön - Bitte schön - Danke schön ..
Само допрѣди десетина години Хер Мюлер е бил срѣдностатистически бюргер, улѣгна̨л и с достойнство.
А сега има измѫчен и окаян вид, изглеђа и доста състарен за годинитѣ си.
Фрау Мюлер е загина̨ла в развалинитѣ на тѣхния̌т дом.
На дъщерята на хер Мюлер се изређали и срѣдноазиатци, и афроамериканци. Нито тя смѣе да го погледне в очитѣ, нито той нея̨.
За синът му нѣ̋ма никаква вѣст. Вѣроятно е нѣ̋къдѣ в Сибир, във военноплѣннически лагер. На сѫсѣдът хер Шмид едва ли му е по-добрѣ, като знае точно, че единия̌т му син загина̨л край Сталинград, а другия̌т - в пѣ̋съцитѣ на Сахара.
.. Bitte schön - Danke schön - Bitte schön - Danke schön - Bitte schön - Danke schön ..
Унася се хер Мюлер десетина години назад..
.. Bitte schön - Danke schön - Bitte schön - Danke schön - Bitte schön - Danke schön ..
Гѫрдеста сервитıорка раздава пълни халби бира на цѣ̋лата компания. Пѣ̋ната се стича.
Къдѣ ли сѫ сега?
Сепва се хер Мюлер в настоящето... В гърлото му е отчайващо сухо въпрѣки ритъмът..
.. Bitte schön - Danke schön - Bitte schön - Danke schön - Bitte schön - Danke schön ..
Как се случи така? Защо сърдцето му още бие? Нищо не му остава. Ще постѫпи така, както каже пасторът.
Коментар на опонент:
От мен "РЕЦИПРОЧНО", стига да го знаеш, но явно йок в знанието ти
1. След като човек знае това: Още през войната американския еврейн Моргентау пише книга и план за демографското убийство на Германия. Книгата му ЗАПОЧВА С ПРЕДИСЛОВИЕ НА ФРАНКЛИН-ДЕЛАНО РУЗВЕЛТ И Е БИЛА ВЪЗПРИЕТА ОТ ПРЕДСТАВИТЕЛИ В ОН! Друг еврейн – Теодор Кауфман пише още в 1941г., че германците трябва да бъдат стерилизирани! - след това РАЗУМЕН ЧОВЕК НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА ГЛАСУВА ЗА РУЗВЕЛТ И СИЕ
2. След германофобските погроми в САЩ - забрана на германски училища, забрана на германски вестници, забрана на германски организации и германски праздници - разумен човек не би гласувал за никакво американско правителство
Първо.

Аз писах именно "разумен човѣк", а не примѣрно "честен човѣк" или "богобоязлив човѣк". На героя̌т от моя̌т разказ хер Мюлер, срѣдностатистически бюргер, може да не му е пукало за евреитѣ. Може дори да е мразѣл евреитѣ. Обаче щом е чел Mein Kampf, той като разумен човѣк би могъл да намѣри в тази книга достатъчно улики, по които да се сѣти какво я̨ чака Германия с Хитлер начело. Това по моето Обаче_1, а има още и Обаче_2, и Обаче_3. Разумен човѣк като хер Мюлер не би трѣ̋бвало да гласува за Хитлер именно за да предотврати това, дѣто се е случило - за да не оплаква загина̨ли и да не разчиства развалини. Трѣ̋бвало е да помисли не за клетитѣ евреи, разбира се, а за своето сѣмейство и за родната си Германия. Било е съвсѣм ясно, че нищо добрo не я̨ чака Германия с Хитлер начело.

А на срѣдностатистическия̌т мистър Смит от Бруклин какво му пука за нѣ̋каква си книга на нѣ̋какъв евреин. Нито е чувал мистър Смит за въпросния̌т евреин, нито е чел книгата му. Ако президентът Рузвелт не бѣше се помина̨л и можѣше пак да се кандидатира, то мистър Смит пак би гласувал за него. И защо не? САЩ излизат от войната като абсолютен побѣдител. Прѣз слѣдващитѣ шест десетилѣтия сѫ неизмѣнно свѣтовния̌т лидер. Печеля̨т и студената война със СССР.

Второ.

Има причина и слѣдствие. Врѣмето именно затова не може да тече обратно, защото има причина, има слѣдствие от причината. Книгата на евреинът Моргентау е провокирана от Main Kampf, а не обратното. И ако Main Kampf е провокирана от нѣщо друго прѣди него, то отново: на човѣк, който се поддава лeсно на провокации и поради това е склонен да нарушава правилата, на такъв човѣк не бива да се повѣрява управлението на държавата.

Германофобскитѣ погроми в САЩ сѫ слѣдствие, а не причина.

Ако "причината" се оправдава със слѣдствието, то ще излѣзе, че слѣдствието е било цѣлта. Цѣлта или на самитѣ творци на причината, или на прѣдишни провокатори.

И отново: на човѣк, който се поддава лeсно на провокации и поради това е склонен да нарушава правилата, на такъв човѣк не бива да се повѣрява управлението на държавата.

А причината конкретно за WW2-Europe е реваншисткия̌т бѣ̋с срѣд електоралното стадо на Германия и Австрия.

Трето.

Не трѣ̋бва да се допуска свѣтовна война.

Но щом войната е започна̨ла, вече сме в адът. Надѣђа всѣ̋ка тука оставѣте.

Войната не е свѣтовно първенство по нѣ̋какъв спорт с правила и сѫдийска колегия.

1-вата свѣтовна война е била тотална. 2-рата сѫщо. Статистическия̌т ръст на жертвите и разрушенията е обусловен от развитието на технологиитѣ.

Войната е тотална. Цѣлта е противникът да се унищожи тотално, за да не унищожи той тотално нас. Всѣ̋какви морални норми спрямо противникът се отмѣнят.

Ако не бѣше падна̨л Берлин още в началото на май, в началото на август атомна бомба щѣше да падне над него.

А нынче нам нужна одна победа! - така се пѣе в една уж военна пѣсен.

Руснацитѣ даже продължават: "мы за ценой не постоим."

Сѣщам се, че наскоро кметът на Букурещ бил казал "мене ме избират хората, а не кучетата", и наредил изтрѣблението на уличнитѣ помияри в градът. Такова е поведението на демократичен лидер. Един отдѣлно взет американски военослужещ, дори и негър от щатът Алабама, бил по-цѣнен за президентът Рузвелт от цѣ̋ла дивизия золдатен, синеоки "арийци", както и от цѣ̋ла бригада синеоки арийки зад тъкачнитѣ станове във фабричен цех. Защото президентът Рузвелт го избират негритѣ от Алабама, а не разни други нѣ̋какви си, каквито и да сѫ тѣ.

Коментар на опонент:
Христо, това за САЩ е пресилено! Победители са ,защото са настрана! Както и Англия-частично, няма сухопътни граници....... При всички случаи , в други условия са щели да бъдат прегазени.
Защо да прѣувеличавам. Ясно е, че странитѣ, които сѫ истински побѣдители, трѣ̋бва да разполагат с ресурси и със стратегически прѣдимства. При това, стратегическитѣ прѣдимства на САЩ и Великобритания, пък и на СССР, сѫ били ясни и прѣди войната. Всѣ̋какви надѣђи на Хитлер за побѣда над Великобритания сѫ били напълно неоснователни и напразни - ясно си е било, че САЩ нѣ̋ма да изоставя̨т "майка си" Великобритания. Т.е. това, че "нѣ̋ма други условия", че "такива сѫ условията", си е било ясно и прѣди войната.

Това че САЩ и донѣ̋къдѣ тогавашната Британската империя сѫ неуязвими за Германия, си е било ясно.

Коментар на опонент:
Има един гениален тактически ход, явно убягва. Когато Германия и Русия си поделят Полша, даже Германците освобождават територии на СССР, както са разпределени предварително, Англия и Франция обявяват война само на Германия, не и на СССР-нищо не пречи да го направят две седмици по-късно. Защо ли? И двете страни са агресори-другата е Германия Защото ясно съзнават, че единственият, който реално може да се противопостави на Германия, е СССР и съюзът му с Германия е тактически, няма да е дълъг. А те могат да разчитат на него, както и става.
Не убѣ̋гва. Първо, политиката, особено външната, трѣ̋бва да се прави от професионалисти, а професионалиститѣ във всѣ̋ка професия обикновено сѫ циници. Не обявяват война на СССР, защото {1} не искат да затъват в блатото, съзнават, че война срѣщу СССР ще струва прѣкалено много жертви, {2} непосрѣдствената опасност за Великобритания и Франция е Германия, а не СССР, {3} и да, може би наистина още тогава сѫ съзнавали, че мога̨т да използват СССР като наемник срѣщу Германия.

Коментар на опонент:
Шяха да бъдат безапелационно победени, ако бяха обявили и война на СССР
Съзнавали сѫ, че не трѣ̋бва да обявяват война на СССР. Едва ли биха̨ се излъгали.

.. към началото ..

8 comments:

  1. <<< La Belle Époque du Millenium est finie.. >>>

    В связи с аннексией Россией Крыма и вообще с событиями на Украине, началась вторая мировая холодная война.

    Первая мировая холодная война кончилась в начале декабря 1989-го года подписанием Горбачевым на Мальте на борту американского военного корабля безусловной капитуляции Советского Союза.

    С тех пор до сих пор (1990-2013) мы жили в La Belle Époque du Millenium. Ta эпоха кончилась.

    До 2014, организация НАТО не считала Россию врагом. Сейчас уже Россия для НАТО враг, может быть основной.

    До 2014, большинство стран НАТО считало Россию дружественной страной. Такого больше не будет. Россия - враг, и случаи наносить вред России упускать не будут.

    До 2014, было сотрудничество между НАТО и Россией. Такого больше не будет.

    До 2014, Украина не могла стать членом НАТО без согласия России. Согласие России уже не нужно.

    Вообще, мир перевернулся.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Българският русофил не продава България за рубли.

    Неговата русофилия е безвъзмездна, тя извира от душата му.

    Той е на първо мѣсто руски патриот.

    Той е и български патриот, може би, но на второ мѣсто.

    На трето мѣсто, ако примѣрно е от Пловдив, той изповѣдва и мѣстен филибелийски патриотизъм.

    Българският русофил е повѣче руснак, отколкото българин. Той нѣма да прѣдаде българщината заради нѣкакви си филибелийски тежнения, но още повѣче той нѣма да прѣдаде матушката си Русия заради нѣкаква си българщина.

    ReplyDelete
  4. И нынче им опять нужна победа.
    Они за ценой не постоят.


    Ако СССР не бѣше изнесъл основната тежест на войната срѣщу нацистка Германия с цѣната на двайсетина милиона жертви, ако СССР не бѣше прѣвзел Берлин, ..

    то това щѣ̋ха̨ да го направя̨т американцитѣ и британцитѣ с цѣната на осем (4+4) милиона жертви.

    Президентът Рузвелт (САЩ) е наел РККА (Рабоче-Крестьянскую Красную Армию), снабдявал я̨ е, за да може тя да се бие по улицитѣ на Берлин, а не в оня ад да гина̨т американци и британци. Като сѫ си свършили работата срѣщу нацистка Германия, наемницитѣ сѫ били пратени да се бия̨т и срѣщу Япония.

    Така че истинскитѣ побѣдители във 2-рата свѣтовна война сѫ Великобритания и САЩ. Слѣд войната тѣ се радват на просперитет.

    Държавитѣ, загубилитѣ войната - Германия и Япония - сѫщо така се радват на просперитет слѣд войната.

    А наемницитѣ сѫ си на сѫщия̌т хал.

    Им еще одна победа нужна.
    И нынче им опять нужна победа.
    Они за ценой не постоят.

    ReplyDelete
  5. Следующие слова обычно приписывают Новодворской Валерии Ильиничне:

    "Советский Союз не победил фашизм, он его усыновил."

    ReplyDelete